Handleiding voor UNO!

 

De doelstelling van het spel


UNO! is een redelijk simpel spel waarbij het doel is om zich te ontdoen van uw kaarten voordat iemand anders dat doet. Het spel is verrassend leuk als je eenmaal begint af te spelen (en zeer verslavend!).

Het spelen van het spelletje UNO!


UNO is een kaartspel, dus het zou een goed idee zijn om de kaarten voor je uit te leggen. Er zijn vier verschillende kleuren. Yellow Green Red en Blue. De meeste van de kaarten zijn een van deze kleuren met een cijfer na hen. Bijvoorbeeld een kaart is Green 5. De nummers op het einde zijn een aantal tussen (en met) 0 tot 9. Wanneer een kaart van een kleur is afgespeeld dan kun je een kaart van dezelfde kleur. Een voorbeeld: De persoon die voor u gespeeld Green 5 en u heeft Green 9 dan kunt u deze spelen

U hoeft niet altijd te spelen van een kaart van dezelfde kleur is. Ik zal je laten zien met een voorbeeld. Als de vorige kaart was een groene 9 en je hebt een kaart dat is een 9. Dan kun je dat 9 kaart. Bijvoorbeeld na een Green 9 je zou kunnen spelen: Red 9

Dus, je kunt een kaart van dezelfde kleur of het nummer als de kaart die werd gespeeld voordat hij.

Echter, niet alle kaarten hebben een nummer op het einde. Er zijn drie uitzonderingen. De 'Skip', de 'Draw 2' en de 'Reverse'. Net als de andere kaarten, kunt u een 'skip' kaart spelen na een andere 'skip' kaart, en hetzelfde voor 'Draw 2' en 'reverse'. Echter, deze kaarten beïnvloeden het spel.

Een Skip kaart (zoals Yellow Skip) zal ertoe leiden dat de persoon na u een buurt zal moeten overslaan. Een Draw 2, (zoals Blue Draw 2) zal ervoor zorgen dat de persoon na je twee kaarten in zijn verzameling gaan en hij de buurt moet overslaan! Dan is er de Reverse-kaart (zoals Red Reverse) deze kaarten oorzaak van de volgorde waarin spelers hebben hun beurt te veranderen, dus je speelt de tegenovergestelde manier. (Het spel vertelt u wie aan de beurt is, dus maak je geen zorgen!)

Verward!? – Dat is nou ook net de bedoeling. Toch zijn er enkele kaarten waarover ik u nog niet heb verteld; de WILD en de WILD Draw Four!

Deze kaarten kun je gebruiken als je geen andere mogelijkheid meer hebt om te spelen. Na het spelen van een kaart als deze mag je zelf bepalen met welke kleur het spel doorgaat. Wanneer uu een WILD Draw Four speelt, kunt u niet alleen een nieuwe kleur bepalen, maar de persoon die na u pikt ook nog vier kaarten (zoals een 'Draw 2') en slaat zijn beurt over.

Speel UNO! In #youth-uno


Dus, hoe speel je een spelletje met me? Nou, op een gegeven moment zeg ene ZimmerFrame: ‘You have 30 seconds to join uno’ als je dan aan een potje wilt deelnemen moet u even ‘jo’ in het kanaal roepen. Zodra het spel is begonnen zal u op uw beurt worden geroepen en wordt u gevraagd wat u wilt spelen. Dat kan door ‘pl’ te typen en dan vervolgens een afkorting van een geschikte kaart te noemen. Enkele voorbeelden van kaarten en wat je typt om ze te spelen zijn onder andere:

Green 5 spelen --> pl G5
Yellow Skip spelen --> pl ys
Blue Draw 2 spelen --> pl bd2
Red Reverse spelen --> pl rr
WILD spelen --> pl w
WILD Draw Four spelen --> pl wd4
Soms kunt u geen kaart spelen. In dit geval typ je ‘dr’ en krijgt u een nieuwe kaart erbij. Als u met deze kaart iets kan kunt u deze gewoon spelen (zie hierboven). Kunt u echter niets met de nieuwe kaart? Dan typt u ‘pa’.

Nadat u een WILDkaart heeft gespeeld wordt u gevraag welke kleur u het wilt maken. Typ dan ‘co’ gevolgd door de afkorting van de kleur die u het wilt maken. Bijvoorbeeld: ‘co y’ om het geel (yellow) te maken.

Dat zijn de basisprincipes die u nodig heeft. Als u niet zeker bent tijdens het spel type ‘!Unocmds’ en er zal een korte (Engelse) uitleg verschijnen van alle commando’s.